The Incredibles
14.11.2004

The Incredibles

Ohjaus: Brad Bird
Käsikirjoitus: Brad Bird
Kesto: US 115 min (IMDb) / UK 121 min (IMDb) / FI 117 min (Finnkino & Sandrew Metronome)
Ikäraja: Yhdysvallat: PG / Suomi: K-7
Ensi-ilta: Yhdysvallat: 5.11.2004 / Suomi: 12.11.2004
Tuotantobudjetti: 92 miljoonaa dollaria (markkinointibudjetti n. 60 milj)
Tuotto: Yhdysvallat 261 $, muu maailma 370 $, yhteensä 631 $ (milj)
Tuottaja: Pixar Animation Studios
Levittäjä: Buena Vista International
Levityskopioita: Yhdysvallat: 7600 kopiota 3933 teatterissa / Suomi: Finnkino 50
Genre: Koko perheen / seikkailu / komedia / animaatio
IMDb Rating: 8.3 (48 347 ääntä, top 250 sija #77, 22.3.06)
Pääosissa (alkup. äänet): Craig T. Nelson (Mr. Incredible), Holly Hunter (Elastigirl), Samuel L. Jackson (Frozone), Jason Lee (Syndrome), Dominique Louis (Bomb Voyage), Spencer Fox (Dash), Sarah Vowell (Violet)
Pääosissa (suom. äänet): Sasu Moilanen, Rinna Paatso, Annituuli Kasurinen, Mikael Kivimäki, Jarkko Tamminen, Petteri Summanen, Inkeri Wallenius
Suomennettu nimi: Ihmeperhe

Laiskat lukijat voivat hypätä "turhan lätinän" ohi suoraan lopussa olevaan, muutaman lauseen pituiseen lyhyeen yhteenvetoon ja Lopulliseen Tuomioon (™).

Pixarin taloudellinen menestys

The Incredibles (Ihmeperhe) on Pixar Animation Studiosin tuorein täysipitkä tietokoneanimaatio. Se on yhtiön kuudes elokuva ja Disneyn Buena Vistan levittämä kuten kaikki edellisetkin. Tähän mennessä jokainen Pixarin animaatio on ollut suuri menestys, eikä The Incredibles ainakaan alkutaipaleensa perusteella petä siihen kohdistuneita suuria odotuksia. Se tienasi 70.5 miljoonaa dollaria Yhdysvaltain markkinoilla ensi-ilta viikonlopun aikana rikkoen samalla yhtiön edellisen animaation, viime vuonna julkaistun Finding Nemon (Nemoa etsimässä) 70.3 miljoonan dollarin ensi-ilta viikonlopun tuottoennätyksen. Toisen viikonlopun Yhdysvaltain kassatulot olivat 50.3 miljoona dollaria, nostaen The Incrediblesin tuoton kymmenessä päivässä 143.3 miljoonaan dollariin. Elokuvan tuotantobudjetti oli 92 miljoonaa dollaria.

Pixarin viisi edellistä elokuvaa, alkaen vuonna 1995 julkaistusta Toy Storysta (Leluelämää), ovat nyt tienanneet yhteensä 2.6 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti. The Incredibles on Pixarin toiseksi viimeinen elokuva, jonka Disneyn omistama Buena Vista International levittää. Yritysten yhteistyösopimus päättyy seuraavan elokuvan jälkeen. Syynä on huhujen mukaan Pixarin tyytymättömyys yhteistyökumppaniinsa. Tämä on Disneylle paha menetys, sillä useat sen omat animaatiot ovat viime vuosina flopanneet, kun taas Pixarin elokuvat ovat osoittautunut todella luotettaviksi kassamagneetiksi. Pixarin seuraava tuotos on nimeltään Cars ja sen teaser pyörii teatterien mainoksissa ennen The Incrediblesia. Sen on määrä saada ensi-iltansa noin vuoden kuluttua, eli 4.11.2005.

Joidenkin arvioiden mukaan Pixarin menestys johtuu siitä, että siellä ollaan alusta asti ymmärretty, että uuden ja hienon tekniikan tulee nimenomaan palvella tarinaa ja tarinankerrontaa, ei toisin päin. Kaikenikäisille sopivat "koko perheen" tarinat ovat myös olleet yksi menestyksen avaimista. Sekä vanhemmat että nuoremmat perheenjäsenet ovat pystyneet nauttimaan samasta elokuvasta. Tasainen laatu on myös varmistanut ostovoimaisen yleisön kiinnostuksen, vanhempia ei ole ollut vaikea saada viemään lapsiaan teatteriin tai ostamaan DVD:tä kotiin. Nuorten ohella myös aikuisemmat animaation ystävät ovat nauttineet Rendermanin tarjoamista visuaalisista iloista.

Brad Bird ja The Incredibles

Ohjaaja Brad Bird saattaa olla tuttu aiemmasta animaatiostaan, vuonna 1999 julkaistusta The Iron Giantista (Rautajätti), joka on onnistunut ja koskettava tarina pienen pojan ja avaruudesta pudonneen jättirobotin välisestä ystävyydestä. Se jäi valitettavasti varsin rajoitetun katsojapiirin suosikiksi. Bird on ohjauksen lisäksi myös käsikirjoittanut The Increbiblesin ja tuonut selvästi uusia tuulia ja omaa näkemystään mukanaan. John Lasseter ja Andrew Stanton, molemmat pitkän linjan veteraaneja Pixarin organisaatiossa ja pääosin vastuussa studion aiemmista elokuvista, olivat ilmeisesti tulleet siihen tulokseen, että kehittyäkseen ja kasvaakseen tarinankertojina Pixarin oli aika luoda jotakin tutusta kaavasta poikkeavaa. Brad Bird oli varsin luonnollinen valinta tähän tehtävään, sillä hän oli Lasseterille tuttu jo entuudestaan opiskeltuaan tämän alaisena, sekä animaatiodraaman kannukset hankkinut Iron Giant -elokuvallaan, sekä The Simpsons (Simpsonit) ja King of the Hill (Kukkulan kuningas) tv-sarjojen konsulttina.

The Incredibles on Pixarin ensimmäinen elokuva, jonka päähahmot ovat ihmisiä, sekä ensimmäinen Yhdysvalloissa PG (Parental Guidance) sertifikaatin saanut. Kaikki Pixarin aiemmat ovat olleet G (General Audiences), eli sallittuja. Suomen ikäraja K-7 (K-5 huoltajan seurassa) tosin on sama kuin Finding Nemolla. Ikärajan nouseminen kuvastaa osaltaan The Incrediblesin selvästi edeltäjiään aikuismaisempia teemoja ja tunnelmaa, vaikka aihepiirinä onkin sinällään varsin lapselliset supersankarit. Yleisön nuorimmat edustajat saattavatkin aiempien elokuvien perusteella jäädä hieman kaipaamaan söpöyksiä ja hassutuksia, kun vanhemmat katsojat taas pitänevät dramaattisemmasta kerronnasta ja pinnan alla olevasta filosofisesta sanomasta (tai ainakin siitä että sellainen on olemassa, vaikka eivät siihen yhtyisikään).

Jotkin kriitikot, kuten Roger Ebert, ovat esittäneet, että The Incredibles menettää osan siitä maagisesta viehätyksestä ja vapaudesta jonka ei-ihmismäiset päähahmot (kuten lelut, kalat tai möröt) tuovat mukanaan. En ole henkilökohtaisesti vielä nähnyt Finding Nemoa, joten sen osalta en kykene vertaamaan. Mutta vasta-argumentteina voidaan tietysti esittää mm. että Toy Storyn päähahmot olivat ihmisen muotoisia toimintafiguureja ja siten ulkomuotonsa puolesta yhtä lähellä ihmistä kuin Incrediblesin perhe, että ihmisiä on ollut tärkeissä osissa kaikissa Pixarin elokuvissa A Bug's Lifea lukuunottamatta ja että supersankarit ihmevoimineen ovat varsin kaukana tavallisesta ihmisestä.

Juoni

The Incredibles alkaa tapahtumilla, joissa perheenisä Mr. Incredible (Craig T. Nelson) pelastaa 50-luvun amerikkalaista ideaalikaupunkia muistuttavaa paikkakuntaa pankkirosvoilta, mutta joutuu mielipuolisen fanin aiheuttaman onnettomuuden takia yleisön oikeusjuttujen kohteeksi. Monen muun supersankarin ohella The Incredibles -perhe päätyy valtion suojelu / uudelleensijoittamisohjelmaan, jossa syytetyksi joutuneet supersankarit saavat uuden identiteetin ja uuden, tavallisen elämän. He eivät vain enää saa käyttää kykyjään julkisesti. Muutaman minuutin alkupohjustuksen jälkeen elokuva hyppää ajassa 15 vuotta eteenpäin.

Mr. Incredible on päätynyt töihin suurelle vakuutusyhtiölle tehtävään, jossa hän joutuu päivittäin taistelemaan sisäistä auttamisen haluaan vastaan hylätessään niskaanhengittävän pomon käskemänä asiakkaiden vakuutuskorvausanomuksia. Myöskään perhe-elämä ei tunnu ottavan sujuakseen, vaimon kanssa on riitaa ja lapsilla turhautumia siitä, etteivät saa käyttää luontaisia lahjojaan. Harvoja pakoja elämän tukahduttavasta keskinkertaisuudesta tarjoaa vanhan supersankarikaverin Frozonen (Samuel L. Jackson) kanssa tehdyt nostalgiset rikollisten kyttäyskeikat. Erään keikan jälkeen Mr. Incredible saa mysteerisen tarjouksen päästä käyttämään luontaisia kykyjään, ongelmana on vain se että tehtävä täytyy pitää salassa muulta perheeltä. Houkutus on tietenkin liian suuri jättää tilaisuus käyttämättä ja Mr. Incredible päätyy toimintaseikkailuun Bondmaista pääpahista, Syndromea (Jason Lee) vastaan.

Keskeiset hahmot ja teemat

The Incredibles käynnistyy hitaasti ja oikeastaan koko ensimmäinen tunti etenee varsin verkkaisesti Mr. Incrediblen taistellessa lähinnä arkipäivän turhautumia ja yhteiskunnan muottiin pakottamista vastaan. Vasta toisella puoliskolla (jonka tapahtumien tarkemman kuvauksen jätin tarkoituksella väliin) supersankarimme pääsevät käyttämään kykyjään toiminnan merkeissä.

Aihepiirin perusteella elokuvan odottaisi tekevän pilaa supersankarisarjakuvista enemmänkin, nyt varsinkin jälkipuoliskolla Bond-elokuvat saavat suuremman osan vitseistä osakseen. Brad Bird on tyytynyt lainaamaan perheen supervoimat pääosin Ihmenelosilta, ja useat supersankarit, sekä mm. kaupunkimiljöö ovat karikatyyrejä 50-luvun vastaavista. Isä on supervahva ja kestävä, äiti pystyy venyttämään ruumistaan lähes loputtomasti, perheen tyttären Violetin supervoimat (kyky muuttua näkymättömäksi ja luoda suojaava, läpäisemätön energiakenttä) symboloivat samalla hänen ujoa luonnettaan ja poika Dash pystyy juoksemaan/toimimaan salamannopeasti. Perheen kuopuksen (vauva) kyvyistä ei alussa ole tietoa.

Mr. Incrediblen vettä jäädyttävä ystävä Frozone muistuttaa hieman Silver Surferia. Tämä Samuel L. Jacksonin äänittämä hahmo jää valitettavasti varsin pieneen sivuosaan. Kaikki (alkuperäiset) ääninäyttelijät ovat päteviä rooleissaan, eritoten allekirjoittaneen mieltä lämmitti Holly Hunter Elastigirlinä. Elokuvan ehdottomasti paras ja hauskin hahmo on Bond-filmien Q:ta muistuttava, sankarien kostyymeita valmistava Edna Mode, jonka äänestä vastaa itse ohjaaja Brad Bird (googlatkaapa huviksenne Ednan viittaama Isadora Duncan nimi, niin ymmärrätte liehuvien vaatteiden, kuten viitan, vaarallisuuteen liittyvän vitsin).

Supersankari- ja elokuvaspooffauksen lisäksi The Incrediblesissa on pohjalla vahva filosofinen sanoma, josta Nietzschekin olisi ylpeä. Sen mukaan jokaisen parhaat puolet ja kyvyt ovat synnynnäisiä. Mr. Incredible on erilainen, arvokas ja suuri sankari, koska hän on syntynyt sellaiseksi. Käänteisesti elokuvan klassinen pääpahis Syndrome taas on ns. "self made man", eli oman kätensä ja osaamisensa kautta vastaavanlaiseen valta-asemaan noussut. Henkilökohtaisesti en pidä moisesta Ubermenschen-ajattelutavasta, mutta on kyseisestä filosofiasta sitten mitä mieltä tahansa, syvällisemmän sanoman ujuttaminen koko perheen animaatioon (tai mihin tahansa elokuvaan) ei koskaan ole huono asia.

The Incrediblesin toinen filosofinen ja hieman yhteiskuntakriittinenkin kannanotto paistaa varsin selvästi läpi elokuvan ensimmäisellä puoliskolla: Yhteiskunnan ei tulisi juhlistaa keskinkertaisuutta eikä pakottaa poikkeavan kyvykkäitä yksilöitä samaan muottiin ja muiden tasalle. Tämän näkemyksen kanssa on huomattavasti helpompi olla samaa mieltä ja se itseasiassa osuu kohteeseensa Suomalaisessa yhteiskunnassa vielä paljon Yhdysvaltalaista paremmin. Elokuvan pohjustuksessa supersankarit maan alle ajava oikeusjuttujen suma on luonnollisesti kannanotto ns. tort reformin, eli Yhdysvaltain oikeudenkäyntikäytännön uudistamisen ja perättömien haasteiden eliminoimisen, puolesta. Ainoa ärsyttävä ja silmäänpistävä kannanotto löytyy loppupuolelta kun perheen äiti pyrkii piiskaamaan lapsiaan toimintaan selittämällä, että "nämä pahat veikot eivät anna armoa vaikka olisitte lapsia". Kommentti tuntuu väkisin lisätyltä ja kömpelöltä terrorismin vastaisen sodan allegorialta.

Visuaalinen ilme

Visuaalisesti The Incredibles on varsin incredible. En valitettavasti ole vielä nähnyt muita äskettäin julkaistuja CGI-animaatioita kuten Shark Tale (Hain tarina), Shrek 2 ja Finding Nemo, joten aivan tuoreet vertailukohdat puuttuvat, mutta aiempiin Pixarin elokuviin verrattuna The Incredibles edustaa kehitystä, joskaan ei mitään läpimurtoa. Aiemmin hyvin runsaat ja Kodakmaisen värikylläiset paletit ovat väistyneet hieman realistisempien tieltä. Valoa ollaan käytetty kekseliäästi, niin että se saa kolmiulotteisen tilan elämään entistä paremmin. Elokuvan kulmikkaat, 60-luvun modernismista muistuttavat kaupunkimaisemat ja mm. Edna Moden asunto ovat taide- ja tuotantosuunnittelija Ralph Egglestonin ja Lou Romanon hillityn tyyliteltyä käsialaa. Myös Syndromen trooppisen saaren vehreys ja kauniina hehkuvat laavavirrat miellyttävät silmää. Michael Giacchinon varsin minimalistinen ääniraita sopii näiden kanssa hyvin yhteen ja täydentää tunnelmaa. Kuten yleensä tietokoneanimaatioiden kohdalla on tapana, myös The Incrediblesilla lienee hyvä uudelleenkatsomisarvo jo puhtaasti sen takia, että kaikista visuaalisista herkuista ei ehdi ensikatselulla nauttimaan.

Joitakin ongelmia

Loppupuolen suht lineaariseksi muuttuva toiminta ja loppuratkaisun täydellinen ennalta-arvattavuus (jotka tosin ovat varsin ymmärrettäviä kohdeyleisö huomioonottaen), kaikista hahmoista (kuten Syndrome ja Frozone) ei välttämättä saada kaikkea potentiaalia irti, perhearvojen tuputtaminen, elokuvan lähes episodimainen jako, tempon ajoittain hieman sahaavat vaihtelut ja paikoitellen ärsyttävät kannanotot heikentävät kokonaisuutta. Päälle päätteeksi toteutuksessa, ainakaan käsikirjoituksen osalta, ei aivan ylletä korkealle asetettuihin tavoitteisiin. Täydellisen kokonaisuuden luova ja vaikeasti määriteltävä "se jokin" jää osittain puuttumaan, hieman äskettäin julkaistun Sky Captain and the World of Tomorrow:n tapaan, minkä johdosta The Incredibles ei saavuta välittömän klassikon arvoa. Tarinana Birdin aiempi tuotos The Iron Giant on eheämpi kokonaisuus.

Lyhyt yhteenveto ja Lopullinen Tuomio (™)

The Incredibles on takuuvarmaa Pixar-laatua. Se on perinteinen tietokoneanimaatio, eli visuaalisesti kaunis koko perheen toimintakomedia. Mutta se myös eroaa edeltäjistään edustaen uusia tuulia sisällön ja aihepiirin osalta. The Incredibles on selvästi Pixarin aiempia elokuvia aikuismaisempi ja filosofisempi, ja saattaa tästä syystä olla jopa hienoinen pettymys perheen aivan pienimmille. Supersankariaiheesta ollaan saatu kohtuullisesti irti, mutta täydellisyydestä jäädään uupumaan. Lopullinen Tuomio (™): 3½ tähteä.
Ps. varaan oikeuden säätää arvosanaa tarvittaessa uudelleenkatselun / DVD-julkaisun jälkeen. Hyvällä tuurilla saatan heltyä antamaan sen puolikkaan tähden lisää.

Lisäbonus Boundin'

Teatterissa esitetään The Incrediblesia ennen Pixarin lyhytanimaatio Boundin', joka kertoo pienen lampaan tottumisesta jokavuotiseen kerintään ja sen mukanaan tuomaan muodonmuutokseen. Tarina on herttainen ja toteutus yltiösöpö, niin että se epäilemättä vetoaa niihin katsojiin, jotka saattavat jäädä hieman kylmiksi päätuotoksen osalta. Allekirjoittaneen makuun Boundin' on Pixarin heikoimpia tai turhimpia lyhytanimaatioita, mutta toiminee jonkinlaisena alkulämmittelynä. Se tulee todennäköisesti löytymään myös aikanaan julkaistavalta The Incredibles DVD:ltä.