Hurrikaani Jeanne
25. Syyskuuta 2004 (päivitetty 4.10.)

Jälkihuomautus 4.10.

Hurrikaani Jeanne tuli ja meni, allekirjoittaneella kävi hyvä tuuri ja myrskystä selvittiin ilman sen kummoisempia vaurioita. Sähkötkään eivät olleet poikki yhtä pitkään kuin viimeksi, nyt ne saatiin takaisin viikon sisällä (meidän asuntoomme ja reiluun puoleentoista miljoonaan muuhun, tosin vajaa 150 000 ihmistä on tätä kirjoittaessani vielä ilman sähköä).

Jeanne ei kääntynytkään kohti pohjoista Floridan itärannikolle osuessaan, kuten tietokonemallit ennustivat, minkä ansiosta Kennedy Space Centerkin säästyi hyvin uhkaavalta suoralta osumalta. Tuoreet vauriot ovat vähäisemmät kuin Francesin pari viikkoa sitten aiheuttamat. VABista, eli Vehicle Assembly Buildingista irtosi noin kolmekymmentä kappaletta 1 metri kertaa 5 metriä kokoisia paneeleja. Francesin jäljiltä niitä oli irronnut 820 kappaletta.

Kirjoittelen kenties myöhemmin vielä tarkemman jutun myrskyistä, sekä saatan lisätä muutamia niistä ottamiani kuvia.

Varsinainen juttu 25.9.

Kuva Kuva Kuva
Kuva Kuva
Tutkakuvia ja reittiarvio paikallis-tv:n lähetyksestä kuvattuna. Tuorein kuva vasemmalla (25.9. n. klo 17:40 EDT). Allekirjoittaneen sijainti on West Palm Beachista pari mailia etelään.

251503W.gif
Jeannen reittiarvio numero 48

Hurrikaani Frances iski kolme viikkoa sitten lähes täysosuman allekirjoittaneen kotiseudulle. Siihen valmistautumisesta kirjoitinkin aiemmassa huomautuksessa. Pari miljoonaa ihmistä menetti sähköt, vajaa kolmisenkymmentä kuoli, arviot aineellisista vaurioista lienevät viiden ja kahdenkymmenen miljardin dollarin välimaastossa. Frances aiheutti myös Kennedyn avaruuskeskukselle sen historian pahimmat vauriot ja saattaa jopa lykätä sukkuloiden ensi vuoden toukokuun tienoille ajoitettua käyttöön paluuta.

Allekirjoittaneen varsinainen asunto, joka oli pakollisen evakuointimääräyksen alla, menetti sähköt noin kahdeksi viikoksi. Noin viikon kökkiminen (iltaisin) pimeässä ja kuumassa syöden kylmiä säilykkeitä ja juoden pullotettua vettä ei ollut erityisen kivaa. Onneksi talo ei kärsinyt juuri mitään rakenteellisia vauriota, eikä laisinkaan tulvavaurioita (joita eniten pelkäsin).

250853W.gif
Jeannen reittiarvio 47

Aitaa kaatui, samaten puita. Yksi sädevesiränni irtosi, kuten myös yhden myrskysuojan ja tolpasta taloon tulevan sähköjohdon kiinnitys. Myös toinen talon lähellä olevista sähkötolpista oli lähellä kaatumista (päätyi n. 60-asteen kulmaan). Piha oli täynnä kaikenmaailman roinaa, puista ja pensaista irtosi lähemmäs 90% kaikista lehdistä ja hedelmistä. Talon etupihan puoleinen ovi oli hieman haljennut (ilmeisestikin tuulen piiskaaman sateen aiheuttaman) kosteuden takia. Onneksi nämä vauriot vaativat enemmänkin siivous- ja korjaustyöhön käytettyä aikaa, kuin rahallista panostusta. Koko kotikatu, kuten myös muu lähiympäristö oli seuraavan viikon ilman sähköä ja täynnä kaatuneita puita, rikkoutuneita kattoja jne. Otin jonkin verran kuvia digikamerallani, joita lisään näille sivuille joskus myöhemmin jahka kerkiän.

Valitettavasti viimeisen viikon aikana, kun olen taas saanut nauttia sähköstä, en ole ehtinyt Mars-uutisia päivittämään (tai niinä muutamana iltana kun olisin ehtinyt, en ole jaksanut). Prioriteettilistalla on ollut hieman tärkeämpiä asioita hoidettavana. Ja nyt juuri kun on päässyt palaamaan jonkinlaiseen rutiiniin ja saanut huokaistua helpotuksesta hurrikaani Ivanin mentyä ohitse Meksikon lahden kautta (ohitse meikäläisen sijainnista, Ivan teki tietysti todella pahaa jälkeä Floridan luoteisnurkassa ja Alabamassa, sekä muissa osavaltioissa), niin hurrikaani Jeanne kääntyykin suoraan kohti.

242113W.gif
Jeannen reittiarvio numero 45

Jeannen piti alkuperäisten ennusteiden mukaan mennä Atlantilla pohjoiseen reilusti ohi Floridasta, mutta nyt se törmäsi samaan korkeanpaineen alueeseen, joka kolme viikkoa sitten esti Francesta nousemasta kohti pohjoista. Jeanne on Bahaman saarten yllä tällä hetkellä ja liikkuu suoraan länteen (eli suoraan kohti allekirjoittaneen asuinaluetta, Palm Beach Countya). Jeanne on kategorian 2 hurrikaani, aivan kuten Franceskin (joka tosin oli pinta-alaltaan paljon suurempi ja liikkui huomattavasti hitaammin) niihin aikoihin kun se tuli maan ylle, mutta Jeannen oletetaan vahvistuvan kategoriaan 3 lauantain aikana Floridan rannikon lämpimien vesien ansiosta. Jeannen jäljiltä Haitissa on viimeisten tietojen mukaan kuollut varmasti yli 1200 ihmistä ja suunnilleen saman verran on yhä kateissa, eli käytännössä kuolonuhrien määrä noussee yli 2000:n.

Palm Beach County, kuten koko Floridan itärannikko, on perjantaista lähtien ollut hurrikaanivaroituksen alaisena (hurricane warning, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että hurrikaani-luokan tuulia odotetaan 24 tunnin sisällä) ja pakollinen evakuointimääräys, joka koskee ainakin 750 000 asukasta minä mukaanlukien, astuu taas kerran voimaan lauantaiaamuna paikallista aikaa. Koko osavaltioon on julistettu hätätila. Sain omat hurrikaanivalmisteluni valmiiksi rutiinilla. Säilykkeitä, vettä, paristoja, jne. on ostettu taas varastoon. Auto on tankattu ja käteistä nostettu. Vesijohtovettä varastoitu kanistereihin vessan huuhtelua varten (siltä varalta, että sähkönjakelun ohella myös juokseva vesi lakkaa).

250853P.gif
Jeannen ennakoitu reitti 47

Loppuun samat sanat kuin viimeksikin, eli tällä hetkellä näyttää siltä, että Jeanne jyrää myös Palm Beach Countyn ylitse. Pahimmassa tapauksessa se tulee suoraan päälle, paremmalla tuurilla se kääntyy pohjoiseen hieman aiemmin. Joka tapauksessa olen vaikutusalueella ja sähköjen oletetaan taas kerran katkeavan. On sanomattakin selvää, että Mars-uutisia tai muita nettisivuja en tällöin pysty päivittämään. Mitä tulee tapahtumaan ja kauanko katkos kestää on täysin luonnonvoimien hallussa. Palm Beach Postin nettisivulla FPL (Florida Power & Light) arvioi, että sähköt saattavat olla poikki jopa 3 viikkoa, koska iso osa korjaushenkilöstöstä on auttamassa hurrikaani Ivanin jäljiltä sähköttä olevia.

Ps. Valitettavasti myös Kennedyn avaruuskeskus on jälleen kerran hurrikaanin mahdollisella reitillä. Tällä kertaa jopa vielä pahemmin kuin Francesin kohdalla. Koko kompleksi on viime päivät valmistaunut myrskyyn aivan kuten kaikki muutkin Floridan itärannikolla. Toivotaan, että pahempia vaurioita ei tule, koska muuten sukkula-ohjelman ja siten koko Yhdysvaltain miehitetyn avaruusohjelman aikataulu on pulassa.

242113P.gif
Jeannen ennakoitu reitti 45

Pps. Tämän vuotinen hurrikaanikausi on ollut historiallisesti ja tilastollisesti todella poikkeuksellinen. Nyt näyttää siltä, että ensi viikon alkuun mennessä on neljä hurrikaania iskenyt maihin vain 5 viikon sisällä. Vastaavaa ei liene tapahtunut kertaakaan aikaisemmin (tai viimeiseen 100-150 vuoteen), ainakaan tässä mittakaavassa.

Normaalisti kesäkuun alusta marraskuun loppuun ulottuvan hurrikaanikauden aikana karkeasti arvioiden noin kymmenisen myrskyä/hurrikaania vaeltaa Afrikan rannikolta Kap Verden lähettyviltä Karibialle ja sitten joko pohjoiseen Floridan itärannikkoa pitkin (Etelä ja Pohjois -Carolinaa kohti) Golf-virran mukana tai sitten Floridan länsipuolelta Meksikon lahden kautta Alabamaa ja Teksasia kohti.

Nyt suuri ja pitkäikäinen korkeanpaineen alue on estänyt usean hurrikaanin liikkumisen kohti pohjoista ja puskenut ne kulkemaan Floridan niemimaan ylitse. Tämä yhdessä 90-luvun puolivälissä alkaneen, mahdollisesti vuosikymmenen tai kaksi kestävän normaalia aktiivisemman hurrikaaniaktiviteetin kanssa tarkoittaa sitä, että meillä on yksinkertaisesti sattunut todella paskamainen tuuri tänä vuonna.


Linkkejä uutiseen liittyviin artikkeleihin: