Hurrikaani Charley
13. Elokuuta 2004 (päivitetty 15.8.)

charley14.jpg
charley14.jpg
Kuvien © Palm Beach Post, Associated Press ja CNN

15.8. klo 12:00 päivitys
Charleyn tuhoja ollaan Floridassa arvioitu ja pelastus- ja etsintätöitä jatkettu pitkin lauantaipäivää. "Pahimmat pelkomme ovat käyneet toteen" kommentoi kuvernööri Jeb Bush katsastaessaan tuhoja hieman Fort Myersista pohjoiseen sijaitsevassa Punta Gordan kaupungissa, joka oli yksi hirmumyrskyn pahiten tuhoamia. Charleyn tuulennopeus hipoi kolmea sataa kilometriä tunnissa sen iskiessä Punta Gordaan ja jälki oli sen mukaista. Kokonaisia kaupunginosia oli maan tasalla. Presidentti George Bush saapuu sunnuntaina katsastamaan alueen vaurioita paikan päältä. Hän julisti lauantaina koko Floridan osavaltion katastrofialueeksi liittovaltion avun jouduttamiseksi.

charley15.jpg
charley16.jpg

Liittovaltion viranomaisten ja avustusjärjestöjen, kuten Punaisen ristin, toimesta Floridan eniten kärsineille alueille virtaa apua sekä ruuan, veden, lääkkeiden, että vapaaehtoisten auttajien muodossa. Liittovaltion kriisinhallintavirasto FEMA (Federal Emergency Management Agency) myönsi kuudelletoista maakunnalle liittovaltion katastrofiapua perjantaina nimettyjen neljän maakunnan lisäksi. 2000 kansalliskaartilaista ja 500 poliisia auttaa etsintä ja pelastustoimissa, sekä pitää yllä järjestystä (tietyillä alueilla on julistettu ulkonaliikkumiskielto yöksi, jotta tyhjillään olevia taloja ei ryösteltäisi), 6000 lisää valmistautuu auttamaan tarvittaessa.

charley17.jpg
charley18.gif

Tähän mennessä kuolonuhrien määräksi ilmoitetaan 15, mutta luvun odotetaan nousevan, sillä satoja ihmisiä on yhä kateissa ja etsintätehtävät romun seasta ovat aikaavieviä. Loukkaantuneiden määrä lienee sadoissa, ellei tuhansissa. Myös kotinsa menettäneiden määrä on tuhansissa. Sähköt katkesivat pahimmillaan yli 2 miljoonalta ihmiseltä, ja ne olivat lauantai-iltapäivällä yhä poikki 1.3 miljoonalta. 50 000 ihmistä oli yhä julkisissa rakennuksissa olevissa suojissa, joita on auki 228. Charlotten maakunnan rakennuksista arviolta 80% on vaurioitunut ja viereisen Leen maakunta arvioi 250 000 rakennuksen vaurioituneen. Pelkästään Leen vaurioiden kustannusarvio ylittänee 3 miljardia dollaria.

charley19.jpg
charley20.jpg

Floridan osavaltio pyysi katastrofiapuna tilapäismajoitusta 10 000 perheelle. Floridan luoteisrannikon kolme kaupunkia; Arcadia, Port Charlotte ja Punta Gorda ovat yhä ilman juoksevaa vettä. Kuusi sairaalaa tuhoutui tai vaurioitui. Ainakin kolme paloasemaa tuhoutui. Vähintään 600 000 litraa vettä ja 21 rekallista jäätä on matkalla tuhoalueille. Myös pelastuspalveluita, kuten poliiseja ja palomiehiä, lähti useista säästyneistä maakunnista auttamaan pahiten kärsineitä alueita, mm. Palm Beachin sheriffin toimisto lähetti 60 yksikköä länsirannikolle. Jotkut arvioivat, että Charleyn tuhojen kustannukset saattavat jopa ylittää tähän mennessä kalleimmaksi tulleen, vuonna 1992 iskeneen hurrikaani Andrew:n aiheuttamat tuhot (jotka olivat 20-30 miljardin dollarin luokkaa).

charley21.jpg
charley22.jpg

Orlandon lentokenttä ja Disney Worldin huvipuisto avautuivat jälleen lauantaina puhdistusten ja tarkistusten jälkeen. Charley jatkoi matkaansa kohti pohjoista lauantain aikana ohittaen Georgian ja rantautuen jälleen Pohjois-Carolinassa, tosin huomattavasti heikentyneenä. Myrskyn tuulennopeudet olivat alle puolet siitä, mitä ne olivat sen iskeytyessä Fort Myersiin. Hieman maihinlaskun jälkeen Charleyn luokitus laski hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi. Pohjois-Carolina ja Virginia, jonne Charley oli lauantain arvioiden mukaan matkalla, molemmat julistivat hätätilan. Pohjois-Carolinassa kolme ihmistä kuoli pari päivää aiemmin Floridankin pohjoisosien läpi kulkeneen trooppisen myrskyn Bonnien ja hurrikaani Charleyn yhteisen säärintaman aikaansaaman tornadon johdosta. Suurin uhka Virginialle on lähinnä kovat sateet ja niiden mahdollisesti aiheuttamat tulvat. Osavaltiota kiusasi hurrikaani Alex vain kaksi viikkoa sitten.

Ps. Eräs veikko kysyi minulta (IRCissä), että mitä tekemistä hurrikaani Charleylla on Marsin kanssa. Vastasin, että ei yhtikäs mitään. Mutta allekirjoittaneen hyvinvoinnin ja olemassaolon jatkumisen kanssa sillä kuitenkin oli aika paljon tekemistä. Tämän lisäksi käytin joka tapauksessa suuren osan perjantaista myrskyn seuraamiseen ja siihen varautumiseen, joten ajattelin samalla vaivalla pistää tilannekatsaukset nettiin. Nämä ovat pääsyyt poikkeavaan uutisointikohteeseen. Tulen varmaankin arkistoimaan jutun muuta osioon, jolloin se ei häiritse Mars-uutisarkistoa. Joku myös huomautti, että IE:llä selatessa thumbnail-kuvat eivät näkyisi. Operalla ja Mozilla Firefoxilla ne kyllä toimivat normaalisti. Pyrin selvittämään mistä bugi johtuu (lyhyt vastaus on tietysti IE:n paskuudesta, ottaen huomioon että sivut kyllä läpäisevät mm. W3C:n validaattorit, mutta katsotaan josko pulman saa korjattua/kierrettyä).

Alle on lisätty myös kasa linkkejä uusiin artikkeleihin, joista monista löytyy linkkejä toisiin artikkeleihin. Uutisten suuresta määrästä johtuen en linkitä tässä suoraan kaikkia mahdollisia.


charley11.gif
Tutkakuva Charleysta
charley12.jpg
Tutkakuva Charleysta


14.8. klo 07:00 päivitys
Charleyn keskus ohitti Palm Beachin luoteen suunnalta ja allekirjoittanutkin säästyi täten myrskyn raivolta. Floridan länsi/luoteisrannikolla ja keskiosissa ei valitettavasti oltu yhtä onnekkaita. Kansalliskaarti suorittaa paraikaa etsintä- ja pelastustehtäviä Port Charlotten alueella noin 1400 miehen voimin.

Alustavien tietojen mukaan ainakin 700 000 ihmistä on ilman sähköä ja näyttäisi siltä, että aineellisilla vahingoilla mitattuna Charley olisi Floridan toiseksi tuhoisin hurrikaani vuonna 1992 iskeneen Andrew:n jälkeen (joka aiheutti 20-30 miljardin dollarin vauriot). Presidentti Bush julisti Charlotten, Leen, Manateen ja Sarasotan maakunnat kansalliseksi katastrofialueeksi, mikä mahdollistaa liittovaltion varojen käyttämisen pelastus-, korjaus- ja jälleenrakennustoimiin. Henkilövahingoista ei ole vielä juurikaan tietoja, kaksi ihmistä on ilmeisesti kuollut liikenteessä myrskyn johdosta.

charley5.png
Satelliittikuva Charleysta
charley10.gif
Tutkakuva Charleysta

Lähellä rannikkoa kulkevalla I-75 moottoritiellä näkyi todiste myrskyn lujuudesta: viisi täyspitkää rekkaa oli lentänyt vierekkäin kyljelleen kuin dominopalikat. Perjantai-illan aikana (noin puoli viiden aikaan lauantaiaamuna Suomen aikaa) Charley kulki Orlandon ylitse. Orlandon lentokenttä suljettiin ja siellä mitattiin lähes 170 km/h tuulia, mikä on korkein kyseisellä lentokentällä koskaan mitattu lukema. Myös Orlandon lukuisat huvipuistot, Disney World mukaanlukien, suljettiin.

Charley on heikentynyt selvästi liikkuessaan Floridan halki, säilyen silti hurrikaani-luokassa (jossa se on laskenut kategoriaan 1-2). Hirmumyrskyn oletetaan voimistuvan jälleen kun se pääsi Atlantin ylle, joka tapahtui Daytona Beachin tienoilla noin puoli seitsemältä Suomen aikaa. Etelä ja Pohjois-Carolina ovat jatkossa Charleyn lasketulla reitillä. Myös kesän hurrikaanikauden neljäs nimetty myrsky, trooppinen myrsky Danielle, on muodostumassa Afrikan rannikolla, Kap Verden tienoilla. Ohessa vielä satelliitti- ja tutkakuvia Charleysta Floridan yllä, sekä muutamia uusia linkkejä asiaan liittyen.


charley5.png
Tutkakuva
charley3.png
Reittiennuste


14.8. klo 01:30 päivitys
Charley on voimakkain Fort Myersin alueelle osunut hirmumyrsky sitten vuoden 1960, jolloin sinne iski kategorian 3 hurrikaani Donna. Presidentti George Bush julisti alueen kansalliseksi katastrofialueeksi. Kuvernööri Jeb Bush arvioi aineellisten vahinkojen saattavan ylittää 15 miljardia dollaria. Tulvavesien pelätään paikoitellen nousevan jopa 7 metriä. Floridan 17 miljoonasta asukkasta 6.5 miljoonaa on tämän hetkisen reitin vaikutusalueella.

Charley yllätti ennustajat perjantai-iltana kääntymällä kohti Fort Myersin ja Port Charlotten aluetta, kun sen alunperin ennustettiin rantautuvan myöhemmin pohjoisemmassa, Tampan alueella. Yhteensä 3 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, jotka määrättiin evakuoitavaksi. Ilmavoimien MacDillissa sijaitseva lentotukikohta evakuoitiin ja laivasto aloitti 12 laivan siirtämisen Jacksonvillen lähettyvillä olevasta Mayportin tukikohdasta Atlantille pois myrskyn alta. Ohessa tuoreimmat reittiarviot ja tutkakuvat Charleysta.


charley5.png
Tutkakuva
charley6.png
Sateet tutkassa


13.8. klo 23:30 päivitys
Charley iskeytyi Fort Myersiin yhdentoista maissa Suomen aikaa (neljältä iltapäivällä paikallista aikaa). Tämän hetkisen ennusteen mukaan se on matkalla koiliseen, mutta sen verran enemmän "pohjoisen kautta", ettei sen keskusta pitäisi osua tänne Palm Beachiin. Tutkakuvien ja sääennusteen mukaan sadetta ja myrskyävää tuulta lienee kuitenkin luvassa.


charley4.png
Tutkakuva
charley3.png
Ennuste


13.8. klo 22:25 päivitys
Charley näyttäisi kääntyvän hieman alkuperäisiä ennusteita enemmän/aiemmin itäänpäin, eli kohti allekirjoittaneenkin asuinsijoja. Tuorein ennuste Charley:n keskustan osumisesta kohdalle (pieni punainen piste on Palm Beach County, jossa majailen), sekä tutkakuva Meksikonlahdelta.


13.8. klo 21:00 päivitys
Hurrikaani Charley on päivitetty 4 luokan myrskyksi (ko. luokan tuulten nopeudet ovat 201-249 km/h), jonka korkein mitattu tuulennopeus on 233 km/h. Hurrikaanin arvioitu maihintulokohta on siirtynyt hieman eteläänpäin Tampa Bayn alueelta, lähemmäs Fort Myersia ja St. Petersburgia. Tielle osuvien alueiden pelätään kärsivän pahoja tulvavahinkoja ja mahdollisesti joutuvan kokonaan veden alle (tuulten aiheuttamien vaurioiden lisäksi).


13.8. klo 19:50 päivitys
Floridan evakuointimääräys koskee nyt jo kahta miljoonaa ihmistä. Charley on odotetusti vahvistunut päivän aikana Meksikonlahden lämpimän vesimassan avulla ja on nyt virallisesti kategorian 3 myrsky (eli suuri ja voimakas). Se on ennusteiden mukaan iskeytymässä Floridan länsirannikolle, Tampa Bayn ja Ft. Myersin tienoille ja saattaa vielä voimistua 4 kategoriaan ennen maihin iskeytymistä. Tuulen nopeudet ovat tällä hetkellä jo 200 km/h. Allekirjoittanut majailee onneksi Floridan itärannikolla (muuten en olisi tätä kirjoittamassa, vaan ajamassa autolla karkuun).


13.8. Ensimmäinen tilannekatsaus
Floridan länsirannikolta ollaan paraikaa evakuoimassa miljoonaa ihmistä Clarleyn ennakoidun reitin alta. Hurrikaanin tuulen nopeudet pyörivät nyt noin 180 km/h tienoilla (mutta voivat kasvaa 200 km/h tuntumaan) ja "storm surge", eli myrskyn mukanaan tuoma aalto/vedennousu voi olla 4-5 metriä korkea. National Hurricane Centerin torstainen ennakoitu todennäköisyys joutua Charleyn keskuksen reitille, johon merkitsin oman sijaintini, sekä hieman uudempi versio samasta ennusteesta to-pe yöltä.

En valitettavasti saanut viikolla käsiteltyä aiemmin mainittuja NASAn lehdistötiedotteita. Yritän uudelleen viikonlopun aikana paremmalla ajalla, olettaen että Floridaa uhkaava (perjantain aikana mahdollisesti 1-5 luokitusasteikolla kategoriaan 3 voimistuva) hurrikaani Charley ei sattumalta kurvaa todennäköisimmältä reitiltä hieman itäänpäin ja vie sähköjä, tietokonetta ja taloa mennessään.


Linkkejä uutiseen liittyviin artikkeleihin: